10 IDEA PASAKKAN MATLAMAT DIRI MURID

Idea terbitkan e-buku dalam masa singkat sahaja. Dan dalam tempoh 2 hari saya dapat siapkan e-buku ini dan siap dengan cover dan e-banner ini. Saya tertanya-tanya, apakah perkara realistik yang mampu cikgu-cikgu lakukan untuk sedarkan murid mereka tentang MATLAMAT DIRI. Saya tak nak berikan idea yang tak tercapai akal. Nampak sempoi. Dan pasti cikgu-cikgu yang baca e-buku ini, “Eh! Begini sahaja ke?” atau “Eh! Kenapa aku tak terfikirpun idea ni?” …

PROGRAM KHAS DEKAT-DEKAT EXAM

Antara cabaran sekolah yang dikenalpasti adalah: 1] Pelajar yang hilang fokus untuk peperiksaan. 2] Pelajar mulai malas pada saat-saat akhir sebelum menjelang peperiksaan. 3] Salah laku pelajar masih berlaku di dalam kawasan sekolah dan di luar sekolah. 4] Pelajar masih leka dengan aktiviti luar yang menyeronokan. 5] Pelajar masih asyik dengan gajet atau telefon pintar. 6] Urus masa pelajar yang masih lemah. 7] Pelajar cepat lupa. 8] Pelajar sukar atau …

2 JAM RASA SEKEJAP

Rakan sejawat memberitahu, “Saya tak sedar dah 2 jam slot ini berlangsung. Ingatkan lama nak menunggu pukul 4 petang, alih-alih tengok jam dah pukul 4.30 petang.”   Modul ini telah dirangka sebegitu rupa agar para peserta tak bosan dan sentiasa mahu fokus kepada setiap isi yang dikupas oleh penceramah. Tempoh masa diberikan kepada saya adalah dua jam sahaja. Ikutkan, sukar untuk sampaikan modul ini dalam tempoh masa yang boleh dianggap …

PROGRAM PENINGKATAN PROFESIONALISME GPI SELANGOR 2017

  Soalan saya kepada rakan sejawat di pejabat,”Apa yang ustaz dan ustazah kita perlukan sekarang?” Masing-masing berikan pendapat seperti semangat untuk bekerja, motivasi bekerja, dan sebagainya. Dalam perjalanan pulang ke rumah, fikiran saya masih berlegar-legar idea atau perkongsian yang sesuai dan memang diperlukan oleh ustaz dan ustazah. Kemudian Allah kurniakan idea. “Wow! Ini mungkin jawapan yang saya perlukan.” Rupa-rupanya apa yang saya mahu kongsikan itu sudah ada siap sedia dalam …

NAK CERITA TENTANG 2K

  Hari ini sehari suntuk berada di salah sebuah sekolah yang mewakili negeri Selangor dalam pertandingan Anugerah Surau Imarah Sekolah-Sekolah(ASISS) Peringkat Kebangsaan tahun 2017. Berjam-jam saya dan ketua unit saya berbincang dari hati ke hati tentang usaha tambah baik yang perlu dilakukan sebagai persediaan ke peringkat kebangsaan. Banyak isu yan kami bincangkan sehingga lewat petang dan disertai pula tuan Guru Besar yang baru selesai bermesyuarat di luar. Dua perkara yang …

VIRUS ORGANISASI

“Sekiranya kita tak bersetuju dengan sesuatu usaha atau gerak kerja organisasi yang kita sertai, baik duduk diam sahaja. Tak perlulah kita pula menjadi VIRUS dan mempengarusi rakan sekerja yang lain. Ia tak memberi kebaikan untuk diri dan orang lain juga.” Begitulah pesanan seorang guru lama dan berpengalaman luas dalam kerjaya perguruan. Saya yakin dan percaya, dalam sesebuah organisasi,tak semua suka atau setuju dengan apa-apa tindakan ketua mereka. Mungkin tujuan ketua …